Hanna Modigh Glansholm har arbetat som journalist, redaktör och nyhetsreporter sedan hon tog de första stapplande stegen som allmänreporter på lokaltidning 1993. Under åren har hon jobbat för en lång rad tidningar. Hösten 2011 lämnade hon sin trygga, fasta anställning för att starta drömprojektet LitteraturMagazinet.
Ett bokpaket om dagen gömdes på en finurlig plats i Örebrotrakten. Ledtrådar lades ut på en Facebooksida – och följarna strömmade till. Under ett år drev signaturen “L” projektet “En bok om dan”. Tanken med projektet var bland annat att få folk som inte brukar läsa “att upptäcka läsandets glädje”, berättar hon för LitteraturMagazinet.
Det var i maj 1945 som figuren Pippi Långstrump första gången blev en färdig bok. Men hon nämndes första gången flera år tidigare när Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman var 7 år och låg hemma och var sjuk och ville att hennes mamma skulle berätta en saga.
Många skribenter har fattat pennan och sjungit ut om våren – om hänförelse och sorg, mörker och rus. De flesta kan citera några rader ur Karin Boyes "Ja visst gör det ont..." men vad skrev Tomas Transtömer och Sonja Åkesson?
När Kerstin Thorvall dog våren 2010 lämnade hon efter sig enorma mängder brev och anteckningar som skänktes till Kungliga bibliotkekts arkiv. Författaren och kulturjournalisten Beata Arnborg var en av de första som öppnade de 150 lådorna och gick igenom allt material. Nu har hon skrivit den första biografi över Kerstin Thorvall, “Uppror i skärt och svart” (utgivning september 2013).
Den brittiska journalisten och författaren Jane Shilling blev helt tagen på sängen när hon plötsligt en dag insåg att hon befann sig i början av medelåldern. Att plötsligt märka ett glapp mellan egna upplevelsen och omgivningens blick var förvirrande.
Nu har hon skrivit en bok – men det är inte en frustande ilsken uppgörelse.
"Hon är som en klok storasyster som hellre reflekterar och konstaterar än försöker ställa någon till svars" skriver Hanna Modigh Glansholm.
Läs mer ...
Modern och mammarollen diskuteras flitigt i litteraturen
I god tid inför Mors dag den 27 maj släpptes mammaantologin "Mor mamma morsan" där 13 författare och kulturpersonligheter skildrar sin mamma.
LitteraturMagazinets chefredaktör Hanna Modigh Glansholm har läst boken och dessutom rotat i sin egen bokhylla efter fler mammaskildringar.
En rad starka, bittra, svekfulla, sjuka, hjältemodiga, självuppoffrande, skällande, sorgsna, upproriska, ensamma och vardagliga mammor träder fram ur boksidorna.
Och den eviga frågan vad det gäller mammor blir tydlig – slitningen mellan roll och människa, mellan självuppoffring och egna behov.
Det är i hängmattan vi ska läsa våra sommardeckare. Men vem har egentligen en hängmatta nuförtiden? Och vem läser i den? Hanna Modigh Glansholm funderar över sommarsymbolen som mest verkar handla om nostalgi. Hängmattan är kanske visionen om folkhemmet nerkokad i ett enda randigt tygstycke som fästs mellan några träd?
"På radion sjöng dom om fred på jorden, jag ville tro dom slitna orden." Orden är lånade från Niklas Strömstedts och Lasse Lindboms 1980-talsklassiker "Tänd ett ljus", en låt som spelas sönder och samman i varenda köpcenter i jultid. Lyssnar någon längre på orden? Fred på jorden? Är det möjligt?
Våren 2014 kom tre fackböcker som handlar om klimakteriet och de utmaningar som kvinnor ställs inför när de blir såsådär 40-50 år. Hanna Modigh Glansholm har läst dem.
2014 ser ut att bli Barbro Lindgrens år. När en så älskad författare får en så stort pris som ALMA kan det inte bli annat än ett eskalerande uppmärksamhetscrescendo. Vem älskar inte Barbro Lindgren? Eller hatar? Hennes böcker väcker starka känslor.
Den 26 augusti var det första recensionsdag för Jonas Gardells tredje och avslutande del i trilogin “Torka aldrig tårar utan handskar”. Efter ett år av enorm uppmärksamhet sätts nu punkt för den storslagna satsningen att berätta historien om hur aids drabbade de västerländska bögarna på 1980-talet. LitteraturMagazinet uppmärksammar "Döden" med en trippelrecension – tre recensenter läser samma bok. Du ser recensionerna här till höger.
Efter en stillsam sommar, vad det gäller nya böcker, drar nu höstens bokutgivning igång. Massor av spännande böcker är att vänta. Över hundra författare debuterar och en diger lista av etablerade och älskade författare kommer med nytt. Redan nu finns exempelvis Jonas Gardells tredje och sista del av “Torka aldrig tårar utan handskar” ute i handeln. I bokfloden i augusti syns även stora namn som Karl Ove Knausgård, Henning Mankell, Aino Trosell, Maria Sveland och Lena Andersson.
Det finns så många tillfällen att läsa på sommaren. Man reser till och från. Befinner sig då och då i en solstol på stranden. På kvällen, när ljuset fortfarande hänger sig kvar, plockar man upp boken igen och vet att man har sovmorgon – i morgon också! I sommar har jag laddat upp med pocketböcker från förra årets utgivning. Ska läsa igen det jag missat. Vad läser du i sommar?
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Himlen bar inga moln, Doris Dahlin
Inbakat i berättelsen finns också en skildring av spänningen mellan stad och land"
Handlingen i Doris Dahlins nya roman är mycket enkel. Huvudpersonen genomgår en kris full av känslostormar. Spänningen ligger i hur historien berättas.
Huvudpersonen Maria i "Himlen bar inga moln" är en barnlös författare i 55-årsåldern som förlorat kontakten med sin barndomsvän Britt-Inger. Maria lider av ett bortträngt och obearbetat trauma som skedde i övre tonåren. Samtidigt spökar känslom&au...
Charmen med tarmen : allt om ett av kroppens mest underskattade organ, Giulia Enders
Hela tiden kommer uttryck som skulle passa i ett barnprogram – vi riskerar att hamna i "pruttarnas Nirvana" och både tarmludd och andra organ tänker och tycker saker"
Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor : en introduktion till karnismen : trossystemet som gör att vi kan äta vissa djur men inte andra, Melanie Joy
Oavsett om man vill sluta äta kött och djurprodukter helt och hållet eller inte så är i alla fall den här boken en påminnelse om den vidriga djurindustri som vårt samhälle understöder"
Det här är böcker att sträckläsa och den sista delen är minst lika svår att lägga ifrån sig"
Varför läser jag det här? Det frågar jag mig upprepade gånger när jag läser Kristina Sandbergs tre böcker om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik.
Kristina Sandberg inledde sin trilogi om Maj med att “Att föda ett barn” (2010). Att det inte kommer att sluta speciellt lyckligt står klart redan i första boken. Den unga kvinnan, nyss utsläppt ur föräldrahemmet, blir gravid av misstag och hamnar ...
Men människan Katarina Taikon känns det inte som vi kommer nära. Hon glider undan"
Den första biografin om Katarina Taikon – författaren bakom böckerna om "Katitzi" – det låter onekligen intressant. Men boken saknar kött och blod.
För en tid sedan hittade jag filmatiseringen av ”Katitzi”-böckerna på dvd på biblioteket. Det var den gamla teveversionen från 1979 med Janne Carlsson som Katitzis pappa. Jag kunde inte låta bli att låna och se de sex avsnitten i ett svep. Oj, vilken...
Jag läser den lilla skriften förutsättningslös, bläddrar förstrött och tänker att jag inte kommer att bli berörd. Men det blir jag"
Den här är en liten bok som delas ut gratis till åttondeklassar i Göteborg i ett samarbete mellan Lilla Piratförlaget och Teskedsorden. Men den säljs också i bokhandeln.
Tänk om det blev krig i Norden.
Vart skulle du ta vägen?
Så inleds den boken som är ett tankeexperiment skapat av danska journalisten och författaren Jane Teller.
Boken riktar sig hela tiden till läsaren som ett ”du”. "Du upplev...
Berättelserna om Dunne är väldigt lättlästa och orden ligger bra i munnen när man läser högt"
Rose Lagercrantz verkar höra till den där kategorin människor som på allvar minns hur det var att vara barn – och som dessutom kan förmedla den känslan vidare genom sina böcker.
Det visar den långa raden starka barnböcker som hon har skrivit genom åren. Böckerna om Dunne (”Mitt lyckliga liv” och ”Mitt hjärta hoppar och skrattar”) är inget undantag.
I ”Mitt lyckliga liv&rd...
I deckarna är det alltid någon annan som dör, någon i periferin"
Vi ska alla dö – men vi vill helst slippa tänka på det. Ändå toppar olika deckare och spänningsromaner försäljningslistan månad efter månad. Hur går det ihop? Vad säger det om vår tid? Varför vältrar vi oss i ond, bråd död i böcker, film och teveserier?
I ”Döden och medierna” gör nio skribenter ett försök till att besvara frågan. De bygger ...
”Överenskommelser” handlar om kärlek med förhinder i överklassmiljö i slutet av 1800-talet. Unga, intelligenta Beatrice Löwenström möter stilige Seth Hammerstaal och de faller båda pladask. Men det tar en hel bok och sju sorger och åtta bedrövelser innan de slutligen får varandra.
Författaren Simona Ahrnstedt beskriver sig själv som Sveriges enda romanceförfattare och jag måste erkänn...
Bäst är bilden där huvudpersonen ler sitt fånglada leende när allt är över. Så där stirrigt glad blir man bara när lättnaden efter en stor anspänning släpper"
Texten är mättad med tusentals böljande, målande, flödande beskrivningar av djuren, jorden och människorna"
Att läsa ”Agaat” är som att resa rakt i in apartheidsystemets förvrängda värld, där färgerna är fadda, det ekar konstigt och skuggorna plötsligt växer. Detta utan att författaren med en stavelse har nämnt ordet apartheid eller skildrat några politiska händelser. Ingenstans i boken står radionyheterna på i bakgrunden och berättar om upplopp och aldrig reflekterar huvudpersonerna kring det s...
Beskrivningen av vardagen inom äldreomsorgen är som en knytnäve i magen"
Bli inte förvånad om denna bok blir film. Att läsa Sara Beischers charmiga debutbok ”Jag ska egentligen inte jobba här” är som att se en riktigt bra dramakomedi. Jag snyftar, skrattar och ryser om vartannat och håller tummarna hårt för att huvudpersonen ska välja det rätta.
Skådespeleri är också en röd tråd i själva berättelsen. Huvudpersonen Moa är 19 år drömmer om ...