Henrik har ett stort behov av litteratur, därför försöker han hela tiden upptäcka nya böcker och författare från olika genrer, tider och kulturer. Allra gladast blir han emellertid av riktigt bra skräcklitteratur. Föräldraskapet samt intresset för historia och politik påverkar ibland både valet av litteratur och tolkningen av densamma.
Fotbollens dramatik och popularitet är som gjord för spännande berättelser. Ändå är det märkligt svårt att hitta intressanta skönlitterära böcker om fotboll som vänder sig till vuxna. "Man är oftast hänvisad till biografier, historiska skildringar och reportageböcker" skriver LitteraturMagazinets Henrik Elstad som lusläst fotbollsböcker inför sommarens fotboll – Confederations Cup i Brasilien och EM i Sverige. Här är hans tips på bredvidläsning.
Finns det böcker som alla borde läsa? Eller finns det bara personlig smak? Den senaste veckan har det pågått en debatt om bra och dålig litteratur – och hur den som recenserar skriver om böcker. Trenden är att vara väldigt fokuserad på den egna upplevelsen och prata om sin egen personliga smak. "Ett perspektiv som jag tycker saknas lite är den betydelse som en bok kan ha i en mer allmän mening. Hur ”viktig” är boken?" skriver LitteraturMagazinets Henrik Elstad.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Lenins resa, Catherine Merridale
Vid flera tillfällen inbjuder boken till kontrafaktiska funderingar kring vilka vändningar historien kunde tagit"
När den första revolutionen i Tsarryssland bryter ut 1917 befinner sig Vladimir Lenin fortfarande i landsflykt i Zürich. Under våren tar han sig med tåg via Tyskland och Sverige till Petrograd för att förbereda sitt maktövertagande. Catherine Merridales skildring följer Lenin på hans resa och de turer som gjorde den möjlig. Det är en spännande berättelse om en avgörande episod för hur 1900-talet skulle ges...
Det som gör historisk populärvetenskaplig litteratur relevant är hur läsaren genom historien kan se på sin egen tid med lite nya glasögon"
"Pestens år" är journalisten och författaren Magnus Västerbros andra bok. Det är en spännande skildring av en mörk period i Sveriges historia.
Det sista stora pestutbrottet i Sverige sker 1710 när nästan hälften av Stockholms befolkning dör. Magnus Västerbro skriver i "Pestens år" om en historiskt betydande händelse som har kommit i skymundan av slaget vid Poltava och Karl XII:s sista dramatiska år som kung...
Klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i en historisk berättelse med mycket mystik"
I Thomas Årnfelts debut "Incidenten i Böhmen" får vi en lättillgänglig story om ockulta experiment och sökandet efter kunskaper om människan i en ny tid.
Thomas Årnfelts debut är en gotisk roman som utspelar sig i religionsstridernas Centraleuropa på 1600-talet. Boken med den säregna titeln är visserligen något ojämn, men klart underhållande för den som gärna låter sig ryckas med i e...
Biskopen och korståget 1206 : Om krig, kolonisation och Guds man i Norden, Jonathan Lindström
Människorna, deras tankar, motiv och handlingar har stort utrymme i texten, vilket gör att en kommer ganska nära och förstår deras överväganden och beslut"
LitteraturMagazinets recension
av
Då var allt levande och lustigt - om Clas Bjerkander : Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland, Kerstin Ekman
Det är fascinerande att genom Ekman och de historiska källor som hon har använt se naturen genom en 1700-talsmänniskas ögon"
Du behöver knappast skämmas om du inte har hört talas om Clas Bjerkander. Kerstin Ekman lyfter i sin nya bok upp en ganska anonym präst och naturvetare ur historiens mylla för att skriva en blommande biografi.
Som en sorts uppföljare till den tidigare essäboken "Se blomman" får en följa Bjerkanders liv och ta del av tidsandan under svenskt 1700-tal. Det sekel då Bjerkander växer upp råder frihetsideal, framstegsoptimism ...
Huruvida Pynchons roman om nätet och dess mörka sidor ska läsas som en varning eller endast som en tidstypisk skildring av den digitala världens framväxt är oklart"
Möjligen gör det kortare formatet att något går förlorat i jämförelse med de fantastiska romaner som har gjort författaren så populär"
Haruki Murakami är en av nutidens litterära superstjärnor och som sådan kommer man undan med en hel del. Novellsamlingen "Män utan kvinnor" ger viss underhållning i stunden, men skapar egentligen inga bestående intryck.
En känner igen stämningen och stilen i Murakamis kortare historier. Det melankoliska och vardagliga som strösslats med popkultur och relationer som skaver kan slå över i magiska förvandlingar och abs...
Den inre kampen är minst lika viktig som den att överleva och försöka undkomma misären på fängelseön"
Ren Xiaowens debutroman ”Lägret” är ingen bok för känsliga läsare, det ska meddelas först av allt.
Det är skitigt, brutalt våldsamt, kroppsvätskor, övergrepp och förtryck om vartannat. Men det är också en roman om att hitta en utväg ur hopplösheten när verkligheten ter sig absurd och obegriplig.
Huvudpersonen Xiaolian togs in på mentalsjukhus efter att eventuellt ha begått m...
Gudskelov finns inte den tröttsamma spänningen mellan dem som så ofta används för att skapa romantiska förvecklingar i deckare. Istället är de jämlika karaktärer"
Tonen är ofta fylld av humor och fyndig lättsamhet utblandad med något som är mer allvarligt och mörkt"
Det där besvärliga samspelet med andra människor som pågår hela tiden är det genomgående temat för Tobbe Möllers debut, novellsamlingen ”Alla ska duscha”.
Visserligen är det en lite ojämn samling av berättelser, men det finns ett drag av originalitet i flera av dem som är intressant.
I titelnovellen bär huvudpersonen Robban på en skuld efter att indirekt ha bidragit till en annan persons i...
Litteraturen kan emellanåt vara pedagogisk och böcker som ”Rött uppror” har ett budskap om att demokratier inte är immuna mot fascistiska tendenser"
Efter succéer som ”Hungerspelen”och ”Divergent” är det flera författare som vill nå framgång med liknande koncept. En av dem är Pierce Brown med boken ”Rött uppror” som nu kommer på svenska. Men trots den lovande inledningen är helhetsintrycket en besvikelse.
Genom science fiction, fantasy och dystopier får vi visioner om hur det kan sluta om man inte gör motstånd. Samtidigt finns d...
Trots att det finns brister i boken som gör att man kan tycka att betyget är lite i överkant, är det en riktigt ruskig bok även för vana skräckläsare"
När Stephen Kings roman ”Väckelse” ges ut är det en ganska unik händelse då den kommer ut i Sverige samtidigt som den amerikanska originalutgåvan ”Revival”.
Hängivna läsare kan konstatera att det har blivit bättre fart på den svenska utgivningen av Kings verk. De kommer också att känna igen sig i den nya romanen, på gott och ont.
”Väckelse” har kallats för en moder...
Det är knappast originellt att ställa ondskan i relation till nazismen, det är gjort i otaliga böcker och filmer efter andra världskriget. Men Eiríkur Örn Norðdahl lyckas göra det igen utan att det känns uttjatat"
Eviga frågor om människans väsen och moral blir sällan så konkreta som när de ställs mot storslagen litteratur"
Vem var författtaren som hittade på arketypernas arketyp inom skräckgenren – Frankensteins monster?
Mary Shelley skrev ett av litteraturhistoriens mest mytiska verk – ”Frankenstein or, The Modern Prometheus”. Förutom att hon som 19-åring skapade en sådan arketyp för monstret, var också hennes eget liv dramatiskt.
I Merete Mazzarellas bok avhandlas analyser av boken, skildring av Shelleys liv och existentiella res...
Beukes sällar sig till en skara thrillerförfattare som börjar etablera sig som allt mer kända namn, till exempel Gillian Flynn, Tana French, Fred Vargas, Belinda Bauer, och S.J. Bolton"
En lättsmält bok som visserligen ger lite spänning för stunden, men den ger inget bestående intryck"
Tempot i nya deckaren "Jaktmark" är så högt att författaren inte hinner bygga upp varken trovärdiga karaktärer eller en riktigt spännande historia.
Helene Tursten har skördat stora framgångar med sina deckare om Irene Huss. I nya romanen ”Jaktmark” är det Embla Nyström som är huvudperson och den göteborgska stadsmiljön är utbytt mot skogarna i Dalsland. Det kunde ha blivit en nutida variant...
Det som bär romanen är hur skickligt Pessl beskriver den ganska rationelle McGrath och hur han börjar ifrågasätta sitt eget förnuft"
Marisha Pessls andra bok ”Nattfilm” är en thriller som har ambitionen att röra runt en aning i läsarens hjärna. Resultatet blir en spännande bladvändare med inslag av svartkonst, hallucinatoriska upplevelser och action med högt tempo.
När den mytomspunne skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas dotter Ashley hittas död tar journalisten Scott McGrath åter upp sitt grävande kring gåtan Cordova. Han bord...
Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skrivit en roman baserad på händelserna"
Stark tegelstensdeckare som tar avstamp i vad som driver en rånare.
I början av 1990-talet genomfördes en rad spektakulära bankrån med vapen stulna från svenska försvaret. Ledaren för ligan – som fick namnet Militärligan av media – genomförde brotten tillsammans med två av sina bröder. Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skri...
Aslan är öppen med att detta är hans version av Jesu liv och att andra forskare har kommit fram till andra slutsatser"
Var Jesus verkligen den fredliga predikant som vi känner igen från bibliska berättelser, eller var han en judisk nationalistisk rebell som inte tvekade att använda våld om så krävdes? "Upprorsmakaren belyser Jesus liv på ett sätt som man inte är van vid.
Religionsvetaren Reza Aslan har skrivit om en person vars liv är nästan omöjligt att veta något om med vetenskaplig säkerhet. Hans bok ”Uppror...
Trots den uppsjö av dystopier och postapokalyptiska berättelser som har getts ut de senaste åren lyckas Howey med konststycket att med ganska enkla medel skapa en spännande framtidsvision"
Det är en öppenhjärtig Ferguson som berättar om sitt liv som manager. Han har många anekdoter som han blandar och ger av, vilket gör läsningen underhållande och rörig på samma gång"
Om man tillhör samma generation som författaren färdas man på samma sätt som huvudpersonen tillbaka till åttiotalet, på gott och ont"
När Mattias Edvardsson debuterade för två år sedan var det med en berättelse som utgick från det uppmärksammade och dramatiska fallet med 10-årige Bobby. Nu kommer hans andra bok ”Där framtidens fötter vandrar” som också är en gripande skildring om relationen mellan förälder och barn.
Charlie Borgs pappa har i slutet av livet levt som hemlös med dålig kontakt med sin son. När Charli...