Med stort intresse för barn- och ungdomslitteratur
Jonna Lindberg har ett stort intresse för barn- och ungdomslitteratur. Hon har själv skrivit under flera års tid och sedan 2011 arbetat mycket med läs- och skrivinspiration.
Den 23 maj 1963 skrev Astrid Lindgren de första raderna om Emil i Lönneberga. Jonna Lindberg minns barndomens älskade högläsningsstunder av Emil-böckerna och känner en värme spridas i kroppen när hon hör de inledande orden: ”Emil i Lönneberga, han som bodde på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland, har du någonsin hört talas om honom?”
"När det kommer till texter måste jag vara helt monogam. Jag måste ge allt åt en i taget, annars funkar det inte." Jonna Lindberg håller på och avslutar ett romanprojekt – samtidigt kommer en ny idé och pockar på uppmärksamhet.
När jag ser tillbaka på året som gått och de ungdomsböcker jag läst under 2013 inser jag att jag måste stanna till många gånger. Vissa böcker har glidit förbi utan större avtryck, men ovanligt många har skakat om mig. De har fångat en känsla på pricken, lyft viktiga frågor, rört mig till tårar. Många tårar. Den där känslan av att en bok tar över en fullständigt är det få läsupplevelser som lyckas med.
Skrivprocessen handlar inte bara om fulla kaffekoppar, veckor ute i skärgården, skrivbord överfulla med pappershögar och böcker och ett konstant skrivande där man varken hinner äta eller sova eftersom man är så inne i sin text... Visst infinner sig magin ibland. Men oftast handlar det rätt och slätt om hårt arbete. Det skriver Jonna Lindberg som själv är mitt inne i ett romanprojekt.
Hur mycket borde vi bry oss om författaren? Jag menar, säg att vi älskar en bok. Verkligen älskar. Vi har läst den som besatta och gått in i någon slags sorgeprocess när den är slut.
Sen visar det sig att författaren till den här underbara boken inte är speciellt schyst. Kanske har författaren värderingar du aldrig vill beblanda dig med, eller också har hen slagit sin partner. Hur stor roll ska det här få spela?
Den nya Millennium-boken väckte debatt redan innan den släpptes under gårdagen. Jonna Lindberg frågar sig vem som egentligen har rätt att förvalta ett författarskap, och om det ens är möjligt för en författare att äga sina karaktärer.
Många tycker att barn- och ungdomslitteratur är väldigt viktigt i teorin men få är lika intresserade i praktiken. Hur ska vi kunna inspirera barn och unga till att läsa om vi själva inte intresserar oss för deras utbud av litteratur?
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Nothing Else Matters, Lina Stoltz
Jag vill heja på kärleksparet, komma dem riktigt nära. Nu förblir karaktärerna till stor del stereotyper, och jag bryr mig inte om de får varandra på slutet"
Kärlekshistorien berör inte, och karaktärerna blir mest klyschiga och stereotypa i Lina Stoltz nya ungdomsroman.
I ”Du föll och jag för dig” lär vi känna Frida och Jakob som snart ska börja sista året i gymnasiet. De blir blixtkära och inleder ett förhållande. Förhållandet blir dock problematiskt när det blir uppenbart att Jakob döljer saker för Frida. Tyvärr lär vi inte k&au...
Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde
"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"
Räcker det om jag älskar dig?, Katarina von Bredow
För mig som läsare är det alldeles för uppenbart att Johan är allt annat än perfekt – han är till och med en stor idiot – men för Fanny är han ofelbar."
Kärlekskranken i mig börjar hoppas att de ska få varandra. Jag vill bläddra till sista sidan för att se om slutet är som jag både hoppas och förväntar mig, men en bit in i boken blir stämningen en annan"
Till en början är det här en ”vanlig” ungdomsroman. Men plötsligt befinner sig läsaren i en skruvad thriller.
Anne Cassidy har beskrivits som en mästare på att skriva psykologiska thrillers för ungdomar. När jag börjar läsa ”Besatt” känns den snarare som en vanlig ungdomsroman om kärlek – om Elise och Carl som förmodligen kommer få varandra på slutet. Efter ett tag bö...
Det finns sex när man är kär, sex när man inte är kär, otaliga fyllor och massor av hångel. Boken är inte ens skriven med vuxen efterklokhet, och det är precis så det ska vara"
Det fina med den här boken är att den inte tillrättavisar på något sätt, utan att den levererar ett smörgåsbord av alternativ där ingenting är fel eller onormalt"
På många sätt är det här en klassisk berättelse. Det finns ett ifrågasättande av vem man vill vara och vem man ska umgås med"
Åsa Asptjärns debutroman ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” bjuder på en härlig läsupplevelse där jag både skrattar högt, skäms och känner igen mig.
För Emmanuel Kent är livet förutsägbart: han är oskiljaktig från sin bästa vän Tore (tycker i alla fall resten av världen), han anses inte vara speciellt spännande trots att han har stor potential (ty...
Mysteriet känns precis lagom klurigt för målgruppen, och trots att det stundtals är väldigt läskigt finns det också en varm och mysig känsla över boken"
Trots att mycket känns igen är det här på många sätt unik läsning. ”Lex bok” belyser flera viktiga frågor som vi inte pratar tillräckligt om"
Tolv år efter succén ”Sandor slash Ida” kommer Sara Kadefors med en ny ungdomsbok, och som vanligt är det fruktansvärt träffsäkert. Vi rör oss mellan skolvärlden och bloggvärlden, mellan framgångssagor och betygshets. ”Lex bok” belyser många frågor vi inte pratar tillräckligt om. Dock kunde handlingen kommit igång tidigare.
Lex går sista året i gymnasiet och fattar inte he...
Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken. Den är både omtalad och hyllad, men tyvärr kan jag inte stämma in"
”Den femte vågen” har liknats med ”Hungerspelen” och snabbt klättrat upp på USA:s topplistor. Det här är en dystopi som speglar en av våra största rädslor – tänk om det kom hit en art som var oss helt överlägsen och utrotade oss på nolltid? Så långt är jag imponerad. Däremot fastnar jag varken för huvudpersonen eller bokens upptrappning.
Förut var Cassie en he...
Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Den är full av pirr och sex"
”Underbara helvete” är en bok som verkligen lever upp till sin titel. Den är både underbar och svår att lägga ifrån sig. Jag låg vaken en halv natt och läste, oförmögen att sluta. Men tyvärr sprider boken föreställningar om förlegade och skrämmande könsstereotyper som tar ner helhetsintrycket.
När Abby tillsammans med bästa vännen America börjar på East...
Trots att ”Gregor från Ovanjord” skrevs före ”Hungerspelen” kunde jag bara tänka på just det när jag fick boken i mina händer: det här är författaren till bokserien om Hungerspelen"
Även om boken klassas som ungdomslitteratur tror jag att alla åldersgrupper skulle ha behållning av den här boken"
Främlingsfientlighet och näthat mot kvinnor är högaktuella samhällsproblem. I ”Dunka hot” får vi uppleva hot, ständig oro och en rädsla av att vara förföljd ur tonåringen Adrians perspektiv. En väldigt realistisk och viktig bok, men tyvärr blir bokomslaget en stor besvikelse.
Adrians mamma är reporter på en kvällstidning. Hon skriver om brottslighet och har fått riktigt stor uppmä...
Något som är intressant med den här boken är att den innehåller många olika stämningar. Ibland är den hemsk och sorglig och ibland hysteriskt rolig"
”Wallflower” är en gränsöverskridande och mångfacetterad ungdomsbok med en älskvärd huvudkaraktär. Den tar upp teman som sexualitet, kärlek, droger och psykisk ohälsa. Framför allt handlar den om vänskap när den är som bäst.
”Wallflower” kom ut första gången 1999 och har sedan dess väckt stor uppmärksamhet, framför allt i USA där den är bannlyst frå...
Språket är träffsäkert och tonen genial. Trots att vi har läst om trasiga familjer och vänner som sviker förut bidrar den här boken med något ytterligare. Ännu ett skikt, ett djup"
Vissa meningar är så vackra och insiktsfulla att jag måste göra hundöron och återvända dit flera gånger om"
En epidemi slår ut mänskligheten – du är ensam kvar. Vad skulle du göra då? Hur skulle det kännas? Det här är några av tankarna jag får medan jag läser Sofia Nordins ”En sekund i taget”, en ungdomsbok som riktar sig till 12-15-åringar.
Jag får komma huvudpersonen Hedvig otroligt nära, vilket gör boken både trovärdig och drabbande. Samtidigt är det ett äventyr,...
Hur kan man lyckas med en bok så lik en av de största succéerna på flera år, utan att det blir en dålig kopia? Men jo, det kan man faktiskt. Divergent står helt på egna ben"
En stark tjej i ett dystopiskt samhälle med en brinnande ring på bokomslaget, känns det igen? Jo, när jag får höra talas om "Divergent" låter det väldigt likt "Hungerspelen". Så fort jag börjat läsa inser jag dock hur fel jag har. "Divergent" står för sig själv och erbjuder sci-fi, samhällskritik och kärlek på sitt alldeles egna vis.
Beatrice Pryor är sexton år och står inf&oum...