Ulf Malmqvist är pedagogisk utvecklare och litteraturvetare. Han är även verksam som lektör vid Bibliotekstjänst Barn & ungdom. Han brinner för mötet mellan barn och böcker och anser att lyriken alltmer blir en livshållning snarare än en litterär genre.
Det som talar i dem är erfarenheten – den livsbejakande, den bistra, den tvehågsna"
Den tyskspråkige Paul Celan (1920-1970) föddes i den rumänska staden Czernowitz, som idag är en del av Ukraina. År 1941 ockuperades staden av nationalsocialistiska trupper och hans föräldrar, som var av judisk börd, deporterades och dog i ett läger. Celan själv lyckades fly sin hemstad, först till Bukarest, sedan till Wien, för att till sist bosätta sig i Paris, där han var verksam tills han tog sitt liv 1970.
...
Men någon egentlig naturlyrik i form av stilla meditationer ryms inte mellan pärmarna, även om älgdimman kan tätna och sädesärlan dyker upp i mer än en dikt"
Annie Ernauxs självbiografi handlar mer om efterkrigstidens Frankrike än om henne själv som subjekt"
När läsaren närmar sig slutet av Annie Ernaux bok ”Åren” har författaren hunnit ikapp sin egen text. Vi får veta vad det är för bok hon tänkt skriva och hur missionen lyder: ”Rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara.”
Vid det laget vet vi redan att hon lyckats mycket väl med sitt uppdrag. ”Åren” spänner över hela hennes liv och texten växer fram utifrån minnesbilder stimulerade av bilder i ett fotoalbum. Ann...
Kärleken snärjer tycks hon säga och lånar röster från både Virginia Wolf, Edith Södergran och Emily Brontë"
Det är så med Eva-Stina Byggmästar, att hon kan ta en väldigt banal fras och ladda den med ett innehåll som känns nytt och oförbrukad. I sin nya diktsamling ”Nattmusik för dagsländor” finns många spår av en förlorad kärlek, en kärlek som brann väldigt intensivt under en kort period.
Just detta tema är i ett längre perspektiv ett av de mest besjungna i poesin. Dessutom tog det inte s&a...
Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen, Thomas Mann
Men visst finns det både risktagningar och överväganden som måste göras i dessa sammanhang, när verk från det tidiga 1900-talet ska ges en språkdräkt för vår tid"
Det är med stort mod och friskt humör som illustratören Charlotte Ramel ger sig i kast med författarens texter i ett generöst urval"
Alldeles nyss fyllde Lennart Hellsing hundra år. Han debuterade redan 1945, så det är många som har fått stifta bekantskap med hans ordkonst under sin uppväxt. Det är nog så, att det är väldigt få som är obekanta med karaktärer som Kusin Vitamin, Herr Gurka och Krakel Spektakel – inte minst genom lyckade tonsättningar av hans texter.
Lennart Hellsings rytmiska verser och dikter blev även illustrera...
Finns det en möjlighet att läsa Katarina Frostenson utan att placera henne i den kontext som stavas Svenska Akademien? Ja, naturligtvis!"
Det går inte att värja sig mot den intensiva gulheten på omslaget till Katarina Frostensons senaste diktsamling ”Sju grenar”. Det är ett glädjegult omslag, betvingande gult. Ett gult som fortsätter in i dikterna, som sjunger om solgula gardiner, om Riddare Sol, om april.
Sagotalet sju bestämmer den nya samlingens komposition i sju diktsviter. Grenar kan förstås i betydelse av förgreningar som utgår från ett ...
Livsfarligt nära den förnumstiga sentensen som kan broderas på en väggbonad"
Lars Norén är mest känd som dramatiker, men han har utöver ett hundratal pjäser skrivit både dikter, dagbok och prosa. Den första samlingen textfragment kom 2015. LitteraturMagazinets Ulf Malmqvist har läst hans senaste.
Någonstans i "En dramatikers dagbok 2013-2015" undrar Lars Norén: "Jag/-/förstår inte hur en normal läsare skall orka ta sig igenom hela boken." Jag läser dagboken samtidigt som jag l&...
Mumma för det grubblande barnet i övre förskoleåldern – barnet som funderar över var världen tar slut och vad som kommer sedan"
Att Öjvind är en sådan som flyger vet vi efter ett par tidigare böcker av Sara Lundberg. Med fladdrande frackskört och med rött burrigt hår svävar han över världen. Hans bästa vän Vita (hon som målar strecken) är aldrig långt borta. Tillsammans utforskar de världen, eller det som de tror är världen. För hur är det egentligen?
Att ramla över kanten vid världens ände &...
Dessutom får vi veta vad som skiljer ett småkryp från en insekt."
Inte så många att det känns näst intill omöjligt. Inte heller för få så att det känns onödigt. Var hamnar vi då, vid vilket antal? Författaren och illustratören Björn Bergenholtz tycker att 25 är ett bra antal och har utifrån detta skapat en härlig bokserie med handböcker för barn i förskoleåldern och strax däröver.
Den senaste boken uppmanar läsaren att k&au...
Det är en mycket varm ton i berättelsen trots det uppdrivna berättartempot"
Tempot är onekligen högt när den franske författaren och illustratören Benjamin Chaud ännu en gång låter oss stifta bekantskap med Lilla björn och Pappa björn. Senast var det i ”Björnens sång” (2012).
I den här berättelsen går björnparet i ide på ett stort varuhus i ett vintrigt Paris. Men vilan blir inte långvarig: Lilla björn blir såld som ett gosedjur och Pappa b...
Jag är överväldigad av hennes förmåga att ge bildlösningar till Jorge Lujáns lyriska betraktelser av siffrorna"
Det lär väl knappast ha undgått någon att Isol (Marisol Misenta) är 2013 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset). Men när pristagarens namn kablades ut över världen var det åtminstone en och annan här uppe i smällkalla Norden som utbrast ”vem?”
Den som började leta på bibliotekets hyllor efter böcker av Isol var ute i ogjort ärende och den som till &a...
Tjusningen med boken är just detta: användarvänligheten"
Det har blivit några samlingar med tricks på olika teman från Tom Tits genom åren. I den här volymen har Klas Fresk och Lasse Levemark valt att koncentrera sig på roliga experiment.
Författarna menar att ett roligt experiment kännetecknas av att det är enkelt att utföra och lyckas med, samtidigt som det ger en tydlig effekt.
Innanför pärmarna har de samlat 44 stycken trick som utan några större åth...
Anna Höglunds illustrationer håller sig i en dov färgskala och innehåller gärna ett nostalgiskt tilltal"
Att lejonet säger ”RrrrrrrrrRrrr” är kanske inte så konstigt, men vad säger ett russin?
Svaret återfinns i Anna Höglunds nya bok som är fylld med milda illustrationer i blandteknik och som rymmer en ljudhärmande text som svarar på frågan ”Vad säger..”. Det här är en bok för de allra yngsta och en direkt uppföljare till ”Vad säger klockorna?” som även den hade ...
Det är inte alltid så lätt att följa Per Gustavsson i hans berättelse. Historien vindlar sig fram och de förvrängda rummen hoppar mellan olika perspektiv"
En härligt generös bok, främst genom sina vackra akvarellillustrationer men också genom all mer eller mindre nödvändig fakta"
Stefan Casta och illustratören Staffan Ullström har samarbetet kring en mängd faktaböcker om naturen. För några år sedan kom fina "Stora musboken" som handlar om gnagare. I sin nya bok fokuserar de i stället på våra vanligaste småfåglar.
I "Stora mesboken" presenterar de elva mesarter. Några av dem är så vanliga att vi ser dem varje dag, andra får man spana länge efter innan de går att...