"Huvudsaken är att hjärnan får jobba lika mycket som hjärtat vid läsningen"
Vesna Prekopic har aldrig klivit ur bokslukaråldern och hävdar bestämt att "Mästaren och Margarita" är världens bästa bok. Feministiska texter, samhällsreportage och allehanda finurlig skönlitteratur brukar fånga intresset. Huvudsaken är att hjärnan får jobba lika mycket som hjärtat vid läsningen.
Hon är vanligtvis biträdande rektor på en gymnasieskola i Botkyrka, men är just nu tjänstledig för journalistikstudier. Sedan tonårstiden går hon på så mycket konserter som möjligt, för musik är energi för henne, på samma sätt som litteratur som berör. Musikintresset och skrivintresset kombinerar hon som skribent på Rockfotos webmagasin.
Idag firas medmänsklighet och civilkurage till minne av Raoul Wallenberg (bilden till vänster). "Det är mer aktuellt än någonsin att minnas när hatet gror och onda vindar blåser" skriver Vesna Prekopic.
Det individuella tyckandet och tänkandet är själva fundamentet i kritiken. Men vad händer med urval och värdering om kritikerna är för lika i bakgrund, referenser och gillanden? Det undrar Vesna Prekopic apropå den pågående debatten om kritiken.
Läs mer ...
Debatt
Vesna Prekopic svarar Johan Unenge om barns läsning
Johan Unenge har skrivit en mycket läsvärd och uppskattad debattext om vikten av att pappor uppmuntrar sina sönder att läsa. Jag håller med till 100 procent men jag vill komplettera med en aspekt till denna värld av ansvarstagande föräldrar med både tid och kunskap att hjälpa sina barn. Det är denna: Klassamhället. Alla barn har inte föräldrar som kan hjälpa till med skolarbetet. Och det handlar inte om att man inte vill. Det skriver Vesna Prekopic, skribent i LitteraturMagaziet med bakgrund i skolans värld.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Utvägar : Feministiska allianser för en solidarisk framtid, Lina Zavalia
Här finns allt. Intervjuer, essäer, tal, samtal och poesi. Författare, akademiker och konstnärer delar plats mellan pärmarna"
"Utvägar" är en mångfacetterad samling texter, alla viktiga som tidsdokument och en påminnelse om att feminismen inte är en rörelse, utan många parallella.
”Feminism är inget steg på vägen, ingen pausmusik, ingen flykt. Det är vårt nu och vår framtid."
Ulrika Dahls ord i det sista bidraget i antologin ”Utvägar – feministiska allianser för en solidarisk framtid”, sammanfattar p...
Ju mer jag läser i boken, desto argare blir jag på att en så vida läst författare schabblar bort chansen att säga något viktigt till sina läsare om livet"
Kent Werne visar både tydligt och med bred kunskap hur det kunnat ske mitt framför näsan på oss alla"
Kent Werne visar hur välfärd blivit ofärd.
Ofärd är motsatsen till välfärd. Det blir en utmärkt mikrosammanfattning av vad Kent Werne beskriver i sin nya bok ”Ofärdsland”.
Jag slår upp ordet ofärd – och får fram synonymer som olycka, skada, fördärv. Välfärd däremot betyder lycka, välgång, social och ekonomisk trygghet.
Orden visar precis vad Kent Wernes ny...
Det är en lika spännande som obehaglig bok vars centrala frågor ringer länge i huvudet sedan boken är utläst: Hur påverkas vi och vår tillvaro av denna gränslösa övervakning?"
Orwells farhågor om dataregistreringar in i minsta fysisk vrå, visar sig idag vara sannare än vi kunnat tro. Och det spelar ingen roll om du är hårfrisör eller president – kan du övervakas, ska du övervakas.
George Orwell skrev ”1984” i slutet på 1940-talet, där han beskriver ett samhälle där medborgarna är satta under total övervakning, allt i nationens bästa. De tekniska möjlighete...
Beskrivningen av Pussy Riots vältalighet och referenser till både filosofer, feminister och dissidenter är intressanta och nödvändiga för att förstå dem som politiska aktörer"
Masha Gessen har skrivit en reportagebok om Pussy Riots uppgång och fall.
Den 21 februari 2012 tog sig en liten grupp kvinnor med färggranna kläder och rånarluvor in i Kristus Frälsarens Katedral i Moskva. De kallade sig Pussy Riot och hade som mål att fästa fokus på Putins politik och det samhälle han skapat och som det unga politiska konstkollektivet ville kämpa mot.
Brombergs förlag ger nu ut en svensk översä...
Det tydligaste gemensamma temat är samhällets stympande syn på femininitet som låser in individen i både yttre och inre begränsningar"
”Vår kamp” är en litterär och feministisk pärla och den bör genast beställas av varenda skolbibliotekarie i landet.
De nio feministiska novellerna i ”Vår kamp” från de nio författarna Jenny Abrahamson, Helena Dahlgren, Anna Jörgensdotter, Jens Klitgaard, Katarina Mazetti, Anna Ringberg, Julia Svanberg, Vio Szabo och Anna Winberg, berör klass, makt och kön på ett sätt som får ...
Yahya Hassan skriker ut sin värld för han vill att vi hör på ordentligt. Den består av kriminalitet, våld, kvinnoförtryck och idel överlevnadsstrategier"
Kraften i ”Det här är inte mitt land” kommer med den känslosamhet, den förtvivlan och den vrede och vädjan om ett bättre samhälle som prosan kännetecknas av"
Att leka med sanning och fiktion är ett grepp som kan förvandla en till synes given berättelse till en labyrintisk vandring"
Viktor Anderssons debut ”Hon. En relationsroman” beskrivs av förlaget som ”en unik kärlekshistoria i glömskans tecken”. Dessvärre är den varken unik eller svår att glömma.
Ramberättelsen är den unge Viktor, en ung journaliststudent som desperat och förgäves söker sin älskades namn i minnet. Eller sin före detta älskade. Han minns allt annat i deras relation i detalj – eller kansk...